Je pozdní odpoledne. Dalo by se i říci, že i brzký večer, protože slunce je vidět už jen z vyvýšených hradeb a věží Hoggardu. Stráže se potulují od domku k domku a jsou na nich patrné známky ospalosti. Celá pevnůstka je až na zvuky jejich koní naprosto tichá. Jen přede dveřmi místní banky si srovnává svoje věci do truhly žena tmavé pleti.
Před bránou jsou slyšet kroky. Někdo přichází. Stráž stojící na bráně zahlédně před hradbami podezřelého člověka v krvavě rudé róbě a s černou holí. Vypadá jako poustevník, ale jeho zlovolný výraz dává najevo, že popovídat si nechce. Zastavil se před bránou a prohlédl si vesnici. Nervózně těkal očima okolo sebe a každou chvilku věnoval okolo stojícím strážím nedůvěřivý pohled. Prošel bránou a znovu se rozhlédl. Jeho oko zastavila až cedule s nápisem "Krčma". Hned se k ní rozešel.
Rozrazil první i druhé dveře. Hospodská se s leknutím otočila a když uviděla zdroj náhlého hluku, jen zakroutila hlavou a dál se věnovala utírání stolku. Tajemný muž si sednul ke stolu v rohu místnosti. Hned na to se znovu otevřely dveře lokálu a vešla drowka, která si nového příchozího všimla, když procházel okolo banky. Bez okolků zamířila k němu. Když se pokusila navázat konverzaci, muž ji jen podrážděně odehnal rukou, zatímco druhou vytáhl z opasku lahvičku evidentně naplněnou jakousi lihovinou. Drowka si tedy odfrkla a sedla si k vedlejšímu stolu zády k muži. Ten se napil ze své lahvičky a z rukávu pravé ruky položil na stůl pergamen. Přisunul k sobě blíže lahvičku inkoustu s perem, nervózně se rozlédl po lokálu a začal psát. Drowka zaregistrovala zvuk škrábání brku o papír a natočila hlavu přes rameno. Viděla, jak muž občas nervózně těkne po místnosti ale jinak horlivě píše řádku po řádce. Vypadalo to jako by spěchal ve snaze dopsat test při závěrečné teoretické zkoušce na mágovské univerzitě. Muž si čím dál hlasitěji mumlal pod nos slova, která zanášel na papír. Žena sedící u stolu vedla občas zaslechla slova jako "nemáme čas", "hraničář", "několik měsíců", "již brzy" a slovo, které jí zaujalo nejvíce: "Elensar". Muž si po chvíli všiml zírající ženy a hned jí slovy
'Co čumíš, hleď si svýho.' zase otočil zpět. Poté se znovu napil z láhve a dopsal poslední řádky. To už promluvil opravdu hlasitě, dokonce ho uslyšela i hospodská.
'...váš věrný služebník.', řekl. Rychle dopis sroloval, svým prstenem otiskl do pečetě reliéf lebky bez spodní čelisti a schoval ho zpět do svého rukávu. Drowka v čím dál větším podezření vyskočila a přikročila ke stolu, u kterého seděl muž.
--
'Tak co se tu vlastně děje', zeptala se.
--Muž s očividným otrávením jen odsekl
'Do toho ti nic není, zmiz.'.
Žena se ale nenechala jen tak odstrčit a pořád pokládala člověku zvídavé otázky. Ten se mezitím snažil vymyslit způsob jak se jí zbavit.
--Nakonec jí řekl:
'Tak dobře, povím ti o mém problému. Ale jen když mi koupíš korbel piva.'Drowka souhlasila a odešla z hospůdky do banky naproti vzít si nějaké finance na alkohol. Člověk v červeném se chopil příležitosti, zvedl se a potichu odešel z hostince. Došel k Hoggardské bráně, vešel do jedné z jejích věží a po žebříku vystoupil nahoru.
Na dřevěném opevnění se procházel člen městské stráže přístavního města. Když uslyšel hluk vycházející z otvoru v podlaze jedné z věžiček, přistoupil k ní. Z díry vyskočila ven lidská ruka ve volném rudém rukávu. Dřevěnou hůl, kterou držela, odhodila na podlahu a zase zajela zpět do díry. Pak se z ní vynořil její celý majitel. Oklepal svou róbu, sebral hůl a narovnal se. Přímo před sebou uviděl obličej, který vypadal, že ho velmi, velmi nerad vidí.
--
'Co tady vyvádíš?!', zasyčel strážný
'Zmiz odsud civilisto, nemáš tu co dělat.'.
Muž v róbě si vyhrnul rukáv a ukázal vojákovi tentýž prsten, kterým zapečetil dopis. Strážný sklouzl pohledem na prsten, pak zpět na oči cizince a poté znovu na prsten.
--
'Kdyby se někdo ptal, neviděl jsem tě,' zašeptal voják a odešel na druhou polovinu opevnění.
Cizinec se odebral na severní okraj hradeb a začal se rozhlížet.
Drowka se mezitím vrátila zpět do hostince a zmateně hledala cizince po místnosti. Zeptala se hospodské, kam se muž poděl a ta jednoslovně odpověděla:
--
'Odešel.'--
'Odešel? Kam?' divila se žena.
--
'Nevím, prostě odešel.'Otočila se tedy a vyšla před hostinec. Rozhlížela se po vsi, ale neviděla nikoho jiného, než neustále znuděné stráže. Až po několika minutách zaregistrovala krvavě zabarvenou róbu pohybující se na hradbách.
--Došla pod vnitřní stranu opevnění a zakřičela nahoru:
'Mám to pivo!'.
--Muž jen zakroutil očima a přes rameno zavolal:
'Doufal jsem, že jsem se tě zbavil. Vidím, že jsem doufal špatně.'--
'Koho vyhlížíš?' zeptala se.
--
'Do toho ti nic není zmiz.'Nastala dlouhá chvíle ticha. Drowka se snažila přemýšlet o tom, co slyšela a o tom, co teď vidí. Na moc toho ale nepřišla.
--
'Podívej,' začala znovu
'mám tady to pití. Chceš ho, nebo ne?'Cizinec v duchu začal přemýšlet.
'Kde sakra je? Co ho mohlo takhle zdržet? Řeklo se jasně před západem slunce. Jenže slunce už dávno zapadlo! Je tu čím dál větší tma, já tu čekám mezi lidma, který bych měl spíš hned všechny pobít a poslouchám blbou zvědavou holku. Hmmmm. Zdá se, že se opravdu zdržel. Asi mi neuškodí, když na něj počkám v hospodě a čas od času se půjdu podívat.' Otočil se tedy na ženu s tmavou pletí.
--
'No dobře, trocha piva neuškodí.' A odešli zpět do lokálu.
Záměr drowky byl jasný: Opít neznámého muže, aby z něj dostala ty jeho tajnosti. Navíc to slovo:
Elensar. Kde to sakra jenom slyšela?
--
'Tady to máte pane,...' naznačila zájem o jméno.
Muž však jen poděkoval.
--
'Smím vědět jak se jmenujete?' zeptala se přímo.
--
'To není důležité.' odsekl.
Chvíli vládlo ticho.
--
'Myslel jsem, že jsi mě už dávno poznala.'Jeho pohled najednou ještě více potemněl.
--
'Ano, už jsem s vašimi lidmi měla tu čest.' zareagovala s ironickým tónem.
--
'Tak to máš štěstí, že jsi na živu. Popravdě podle směrnic Kultu bych tě měl už dávno podříznout, ale líbí se mi tvoje tvrdohlavost. Navíc nechci na sebe moc strhávat pozornost.'Nato cizinec vypil celý korbílek naráz a prašil s ním o stůl. Drowka přešla útočnou poznámku s klidem a vytáhla z baťohu další alkohol. Tak probíhalo i několik dalších hodin. Drowka se snažila vyptávat a muž se snažil co nejvíce zapírat. Jejich nálada stoupala přímo úměrně množštví vypitého alkoholu. Občas mu nějaké informace utekly, ale pořád si dával pozor aby nevyslepičil to nejdůležitější. Drowka se z rozhovorů například dozvěděla, že tento muž musel doručit dopis jistému členu Kultu Smrti. Jak sama dříve poznala, do tohoto kultu evidentně patří i právě tento cizinec. Zdá se, že je to učeň. Rudé róby totiž nosí jen jejich mágové, ale prý jen ti zkušení smí nosit špičaté klobouky stejné barvy. Tento však žádný klobouk neměl. Chvíli před půlnocí se zvedli a kulhavým krokem se vypotáceli z hospůdky. Venku začalo další vyzvídání ze strany ženy. Člen Kultu jí položil otázku, jestli nezná hraničáře Elensara.
--
'Někde jsem to jméno slyšela. Ale detaily si nevybavuji.'--
'Hmmmmm.' zapřemýšlel se muž nahlas, zatímco velmi pomalu postupovali na Hoggardské molo.
Jak čas plynul, bylo na muži znát, že alkohol působí čím dál méně.
--
'Echh, měl bych uš jýt.' zamumlal
'Moji nadšížení budou pěkně nažtvaný.'Drowí žena se ho snažila ještě zdržet, ale cizinec pomalu odcházel.
--Pak se však chytil za hlavu:
'Sakra, ta předávka! Uplně jsem na ní zapoměl!' A vyběhl ven městskou bránou, následován svou společnicí.
Před hradbami se chvíli rozhlížel, ale ve tmě skoro nic neviděl.
--
'Jak dlouho jsme sakra popíjeli? Už musí být po půlnoci!! Krucinál! Musím rychle jít.' a vykročil.
Když ale udělal první krok, zase se otočil.
--
'Poslyš, nemáš u stájníka nějakého koně navíc?'--
'Určitě.' řekla drowka.
--
'Dobře bych ti za něj zaplatil.'--
'Tak pojď za mnou.' pronesla souhlasně a vyrazila směrem k místním stájím.
Hned jakmile vešla dovnitř, člověk na konci místnosti se začal usmívat a gesty vítat drowku.
--
'Vítej, Kimeo vítej. Čím ti posloužím dneska?'--
'Potřebuji svého hnědáka, co jsem včera přivedla. Tady máš jeho lístek.'--
'Ano, jistě. Malý moment.' řekl s veselým výrazem chlapík. Na první pohled na něm člověka zaujaly jeho vytahané kalhoty a dlouhatánské stéblo pšenice, které neunavně přežvykoval. Každý normální člověk nad tímhle zakroutí hlavou. Co každý člověk - každá inteligentní bytost!
'Stáj číslo 4, stáj číslo 4.... Ááá, tady. Tak pojď malá, pojď.' Koni se očividně nechtělo z teplých stájí ven do zimy, nicméně zkušení stájníci si s koni rozumí.
'Dělej ty mrcho, šup! Tak, tady to je Kimeo.'Kimea převzala svého hřebce, vytrhla stájníkovi z úst stéblo a dala ho smlsnout svému vraníkovi.
--
'Jseš s tím žvýkáním nechutnej!' zasyčela na něj..
Otočila ze zpět k muži v rudém a podala mu uzdu. Ten ji, snad poprvé s náznakem úsměvu, převzal a druhou rukou ji podal těžký měšec.
--
'Deset tisíc. Myslím, že je to férová nabídka. Díky za pivo, pokec a koně. Nikdy bych neřekl, že si oblíbím nečistého tvora. Drž mi palce, budu mít u nadřízených problémy kvůli té zmeškané schůzce.'S těmito slovy se vyřítil z brány a nechal drowku stát za sebou v ospalé noční vesnici.