Dokazu tvrdit ze stara garda na DP s kterou jsme hrali v Chaosu by rozvalcovala 99% dnesnich PvPeru .. Uz jen proto ze dnesni hraci maji naprosto jiny zpusob mysleni. Budu hypoteticky premejslet old school mindsetem co bych udelal ja kdybych dneska vecer mel zalozit novou postavu na Endoru a pak rozdil v tom jak premejsli dnesni lolek..
Nejdriv to mela byt kratka odpoved ale pak jsem prisel na to ze to neni o case, neni to o systemu ani to neni o veku .. je to proste o ruznem zpusobu premejsleni a vychovy starsich generaci (za nasi dobu nebyl internet, nebyli manualy, hry byli daleko slozitejsi.. takze jsme se snazili problemy resit jinak nez dnesni generace.. a to bylo sakra znat kdyz uz jsme pak vyrazili v novem online svete)
PvP na Ultime neni jen o tom nacvakat makra a sehnat TOP itemy .. ano na DP a jinych MMORPG jsem casem taky dostal pod palcem ty NEJ TOP itemy ktere sli sehnat .. ale to uz byl jen dusledek toho ze jsem neumiral ani kdyz jsem mel zakladni vybavu. Tento zpusob premejsleni proste funguje.. v Shadowbane jsem se dostal do TOP PvP za 3 tydny podobnym zpusobem
Aby z cloveka vznikl kvalitni PvP hrac tak musi nejdriv zmasterovat nekolik ruznych oblasti .. samotny PvP fragging je az tou tresnickou na dortu ktera je vysledkem nekolika mesicu tvrdeho strategickyho planovani, taktickyho treninku a budovani vztahu s dalsima hracema. To neni jen tak na sebe vzit nejake ty itemy a vyrazit do toho .. je to dlouhy a hlavne POSTUPNY proces.
Rozdil old school mysleni / a novych generaci v klicovych oblasti je nasledujici:
1) Analyza stavajiciho systemu - Nevyrovnanost systemu (za starych casu system byl daleko vic nevyrovnany.. aji dnesni system neni perfektni, vzdycky jsou povolani ktere sedi lepe pro jisty styl PvP)
a) Old school si polozili otazku: - Jakou potrebuji udelat analyzu abych zjistil ktere casti systemu jsou ty nej uber a jak je muzu nejlepe vyuzit, aniz by se dozvedeli ostatni? Ktera postava je nejlepsi pro muj styl PvP (v mem pripade max dmg vs time).. nasleduje cteni forumu aspon tyden
b) Nova generace: Wole.. tohle nejde hrat.. on ma 5 damage vic nez ja.. kde si muzeme postezovat aby ten system zmenili? Jak si to muzou dovolit me (toho nejuber hustora) takhle otravovat? TOHLE NENI FER MAMI
2) Analyza ziskani majetku pro PvP / trenovani postavy - Po te co vime jakou asi budu hrat postavu a jaky bude mit skillset, nasleduje analyza jak se k tomu dostat co nejrychleji
a) Old school is polozili otazku: - Jak si udelam optimalni plan ve hre abych zaroven vyvijel svoji vybranou postavu, ziskaval majetek potrebny pro vybavu v PvP a zaroven trenoval svuj styl hrani? Ktery skill potrebuji vyvijet jako prvni a ktery posledni? (Jeste tyden studovani na foru pripadne manualu). Jaka jsou mista ktere davaji nejvetsi hodnoty vs straveny cas
b) Nova generace: WTF .. jsem zmatenej .. k cemu jsou ty vsechny mozna cisla, skilly.. Jaky manual wole? To prece odemne nebudes cekat ze mam neco cist??? Ja sem prisel hrat proboha ne cist nejaka skripta.. A proc mi to ve hre neukazuje kam mam jit? S takovym systemem at jdete do prdele.. ja chci ten Mytheril mec s kterym zabiju kazdeho , jo?
3) Samotna hra ! (konecne

) - Az mame dobry plan co a jak, a zhruba co chceme hrat tak vstupujeme do hry.
a) Old school is polozili otazku: - Kde najdu informace o tom jak si zoptimalizovat uzivatelske rozhrani (skripta, 3rd party programy, makra atd) aspon na nejakou pocatecni uroven aby se mi hralo efektivneji. Po te nasleduje par dnu seznamovani se se samotnou hrou a projeti prvnych nekolik zakladnych levelu.
b) Nova generace: - Hej wole .. proc mi ten cudlik nefunguje? A proc by me jako melo zajimat k cemu je tech 10 dalsich menu, ja prisel sem hrat a ne programovat!! Kdo tohle delal proboha tento blbej interfejs.. je to naprosto nehratelne! .. A to jako mam instalovat dalsi program k tomu? A proc me to nejde nainstalovat.. Me tu hlasi nejakou blbou hlasku 'You must specify your game installation folder'.. ja to fakt napytel .. proc to neudelali jako v kazdy normalni moderni hre? Ze kliknu dvakrat a postava udela vsechno ostatni za me???
4) Newbie time!!! - Hrani a budovani prvotni siti kontaktu. Prekvapive, tohle je faze ktera mi zanechala spousta dobrych a zajimavych zazitku z ruznych online her (nejen UO). Je na case zacit opravdu hrat!
a) Old school si polozili otazky: - Kde jsou nejoblibenesi grinding spots kde budu v relativnem bezpeci od PKeru a zaroven potkam lidi na sve urovni. Ktere jsou nejlepsi 'newbie training' guildy a co musim splnit abych se stal jejich clenem (takove guildy jsou na kazdem pokrocilem serveru). Jak vyuziju nejlepe tyhle lidi aby me pomohli s vyvojem svy postavy a nauceni se ruznych triku a malickosti ktere mi dale zefektivni moje hrani. Hmm tady me zabilo PK dneska 2x .. to asi nebude nejlepsi misto , jdu pryc najit nejake lepsi misto o kterem nikdo nevi.. pripadne se pridam do nejake parte kde budu v relativnim bezpeci (nemusim byt rychlejsi nez PK .. jen musim byt rychlejsi nez lama vedle me

)
b) Nova generace: - LOL .. a jste normalni? Proc bych se ja mega-hust0r the second master of the universe pripojoval k nejakou guildu plnou lam a debilu? WOLE .. ja se chci pridat k 'MEGA UBER ELITE Brotherhoodu'. ... jdu si grindovat a hrat nekde sam .. a to nekde je na 20 metru od mesta... Za chvilu nasleduje situace: - JA VAM NA TOHLE SERU!!!!### .. vy kokosy PK idioty .. Jste me tu dneska zabili 10x !!!!... TOHLE FAKT NEMA CENU WOLE , TOHLE JE PROSTE NEHRATELNE - (tady mluvim z vlastnych zkusenosti ze shardu brotherhood.. zabili jsme jednoho cloveka 10x v stejnym dne na stejnym miste.. a on tam byl i po 11te.. nakonec se nasral a skoncil s hranim)
4a) Druha postava

- I pres sebelepsi studium, hra je proste hra a je vysoka sance ze jsme udelali chybu ve vyberu postavy a ze nam proste nejak nesedi
a) Old school si polozili otazky - Jak muzu vyuzit svoji stavajici postavu co nejlepe k tomu abych si natrenoval postavu dalsi ktera uz bude lepsi nez moje predchozi. Co musim udelat k tomu abych zabranil k tomu aby se mi stala ta stejna chyba? Jsou nektera mista ktera jsou fakt mimo a u kterych by stalo za to napsat na forum? Je to fakt mimo nebo je to jen tim ze jeste nemam dostatek zkusenosti abych to posoudil?
b) Nova generace - *povolani* je slabe!! .. Je to naprosto nehratelne! .. GM .. musite mi zvysit tam a to , tento skill potrebuje pridat.. fakt!
5) Grinding, Vyssi vyvoj skillu a low level PvPing - Hrajeme uz nejakou dobu, uz jsme ve vyssich radach newbie guildy pripadne jsme se pridali k nejake lepsi guilde nebo zalozili vlastni 'interim' guildu pro nekolik kvalitnych hracu ktere jsou s nama na podobne urovni.
a) Old school si polozili otazky: - Hmm.. newbie guilda uz nesplnuje moje pozadavky. Kde sezenu lidi ktere by se taky chteli pridat do PvP a naucit zaklady? Ma cenu zalozit vlastni guildu nebo jsou na 'trhu' uz guildy ktere amatersky se obcas zapoji do PvP? Ktera z techto amaterskych guild ma dobre lidi ktere me pomuzou to zvladnout nejlepe? Hrajou taky PvM, pomuzou me taky abych ziskal zkusenosti, skilly a majetek tim ze pujdeme obcas nejaky dung? Maji kvalitni crafty kde sezenu itemy za lepsi ceny? Jak muzu zacit hrat PvP s naprostym minimem nakladu a jak casto si muzu dovolit abych umiral aniz bych prisel o skilly/itemy/majetek?
Ktere jsou lidi na podobne urovni s kteryma si muzu vybudovat kompaktni team 2 nebo 3 lidi s kteryma zkusime low level PvP a kde budu mit vetsi sance na preziti (treba proti nejakyma PK amaterama). Dale jsou na porade pravidelne treninky (sparring) s myma kamosema kde zkousime ruzne taktiky samotneho boje... a Sem tam si taky pockame a pojedeme 2-3 vs nejakeho osameleho TOP hrace.. sem tam padne i nejaka cool itema a zaroven budujeme svuj profil na shardu kde si nas zacnou vsimat dalsi TOP hraci ke kteryma se pozdeji chceme pridat
b) Nova generace: - WOLE .. to snad nemyslis vazne ze s takovyma shit itemama mam hrat PvP? Vzdyt se podivej na neho .. ma milion v bance a tu nejlepsi TOP vybavu .. vzdyt je to totalne nevyrovnane!! No tak teda vcera jsem si taky na sebe vzal TOP hadry a prisel o vsechno!!! .. Ja uz nic nemam, vzdyt s takovym systemem se to VUBEC neda hrat kdyz musim makat v dole 2 tydny abych si zase zahral na 5 minut PvP..
6) Seriozni PvP - Uz nam to docela jde s kamosema pravidelne pojizdime amaterska PKcka a zapojujeme se do normalneho PvP na serveru kde zaciname vyhravat souboje 2vs2 , 1vs1 , 3vs3 atd. Je tu mensi problem ze na nas nekdy vlitne presila a samotny PvP system nam neprijde vyrovnany (jak vzdycky zejo)
a) Old school si polozili otazku: - Jak vyresime to ze jich je vic nez nas (za nasi dobu orderu bylo pravidlne 15 vs 5) ? Jake techniky na utek funguji nejlepe a jak se muzeme pustit do PvP aniz bychom zemreli? Jak je odradime od toho aby nam nedavali resskill a horsekill kdyz uz nekdy zemreme? Da se s nema na necem domluvit? Muzeme pretahnout nekoho z nych k nam, obzvlast pokud je to nejakej uber TOP? Domluvime se nekdy s PKckama ze pujdou s nama proti nema? Guilda v ktere jsem me uz nestaci, ty lidi jsou fajn ale potrebuji se dat dohromady s lidma ktere jsou na TOP urovn ina tomto shardu abych prezil ten naval tech 15 vs 5. Jak se dostanu k tema lidma? Uz si me vsimli ze PvP mi docela jde .. co muzu nabidnout ja jim? Mam nejake triky ktere jsem se naucil? Zajimava mista na shardu o kterych oni jeste nevi? Triky s 3rd party programkama? Jaky je tento system PvP na tomto shardu? Mam nejake napady jak by ho slo opravdu vylepsit? Ktere jsou featury ktere by opravdu zlepsili hru pro vsechny zucastnene?
b) Nova generace: - Tento shard system je totalne k nicemu .. je jich 3x vic nez nas.. to se proste NEDA hrat .. navic nam furt davaji reskilly a horsekilly .. takhle dal to proste NEJDE... fakt NE!.. Musime zmenit system .. GM! prosim zmente to!!! PvP takhle zkolabuje a cely shard zemre!!!
7) UBER TOP PvP ELITE - Mame zkusenosti ze serioznyho PvP, pravidelne vyhravame proti presile a chceme se stat naprostym uber hustorem, jak na to?
a) Old school is polozil otazku: - Jak velky mam majetek? Jak casto umiram? Jak bezpecne muzu utikat? Kolik hodin tydne dokazu 'obetovat' na PvM abych si udrzel tento pomer propaleneho majetku v PvP , vs ztrat kvuli umirani a kolik toho si muzu dovolit riskovat abych si porad udrzel prijatelnou vysi bezpecneho utikani. Ktere jsou dalsi top 4 hrace s kteryma se muzu perfektne sehrat a s kteryma si muzeme dovolit cokoliv? Kdo je ten dalsi top hrac s kterym muzu vytvorit neporazitelnou dvojku? (Zase mluvim z vlastnych zkusenosti , v jednom okamziku jsme ja a Krtecek 'obklicili' skupinu 8 orderu kde nakonec se vsichni drzeli pohromade a bali utikat za nama .. kde jsme jich zabijeli jeden po druhem.. s tim ze jsme jeli koordinovane, cilene a meli vysoce ucinny system uteku kdyz uz nekdo zacal do nas palit)
b) Nova generace: - Naproto netusi co to je byt UBER TOP PvP Elite hracem .. Takove tady asi uz nejsou .. takze jedina otazka kterou si dokaze postavit je - Mami ja chci taky .. kde si sezenu tu rare newbie cetku s kterou budu TOP PvP hracem???
Posledni rada na konec: Zacnete uz hrat a prestante skucet ... PvP je player vs player a na systemu nezalezi.. coz znamena ze podminky jsou pro vsechny stejne .. a je to jen a jen o tom byt lepsi nez ostatni za stejnych podminek.
Dokazu tvrdit ze dneska kdybych hypoteticky venoval stejny cas jak kdysi na DP tak bych ovladl Endorem za 1 rok (aji bez svych GM informaci ktere jsem ziskal pres ta leta), mozna i driv (aji kdyz spousta lidi ma naskok nekolik let) a zase bych byl v top 5 nejvetsich PvP hustoru ktere kdy tento shard videl.. Je to proste o zpusobu premejsleni, detalni analyzu systemu a jednani s lidma... zbytek je jen dusledek toho